Verkko tuo oppimisen kaikkien ulottuville

Väriskää seminaarit, verkko-opetus tulee. Hallituksen digitaalinen kärkihanke käynnistyi etuajassa ja tarjoaa kaikille valtionhallinnon työntekijöille mahdollisuuden oppimiseen siellä, missä pääsee verkkoon. eOppiva tekee todeksi sen, että oppiminen on jatkuvaa ja aina mahdollista.

Hallitus määritteli reilu vuosi sitten, että valtion tulee kehittää digitaalinen oppimisympäristö kaikille valtion yli 70 000 työntekijälle.  Hankkeen vetäjäksi pestattiin Petteri Kallio, joka on taustaltaan tohtoritasoinen geenitutkija. Hän on kuitenkin perehtynyt työelämän digiosaamiseen ja työelämän kehittämiseen e-oppimisen keinoin.

Petteri pisti hihat heilumaan ja eOppiva saatiin käyttöön vain vuoden kehitystyön jälkeen viime maaliskuussa. Hanketta on jäljellä vielä vuoden 2019 huhtikuulle.

Idea on se, että eOppivaa kehitetään käyttäjien antamien palautteiden pohjalta.

– Eihän tämä vielä valmis ole, eikä koskaan tulekaan, mutta se toimii. eOppivan idea on se, että sitä kehitetään kaiken aikaa käyttäjien antamien palautteiden pohjalta, Petteri Kallio sanoo.

Petteri Kallio on tohtoritasoinen geenitutkija, josta tuli digitaalisen oppimisen asiantuntija. Kuva: Timo Jakola

eOppiva on siinäkin suhteessa digitaalista maailmaa, että kaikkea ei edes kuviteltu saatavan valmiiksi ennen käyttöönottoa. Digitaalisessa ympäristössä toimitaan versiointiperiaatteella eli ympäristö kehittyy kaiken aikaa.

eOppiva on digitaalinen toiminta-alusta, joka käyttää Moodlea, mutta se on paljon muutakin. Valtion koulutusorganisaatio HAUS:in palkkalistoilla sitä on kehittämässä viiden hengen tiimi, mutta keskeinen toimija on verkosto, johon tällä hetkellä kuuluu 180 asiantuntijaa valtionhallinnon eri puolilta. Verkostolla on tärkeä rooli oppimisympäristön kehittäjänä.

eOppiva on moniulotteinen toimintaympäristö, jossa on käytössä perinteisiä kursseja, video-opetusta, vuorovaikutteisia sisältöjä, podcasteja ja blogeja.

– Itse olisin varmaan lähtenyt pelillistämään opettamista, mutta se saa vielä odottaa. Käyttäjäpalautteen perusteella ihmiset haluavat myös digitaalisessa ympäristössä lukea. Silti arvelen, että video-opetuksesta tulee keskeinen opiskelumuoto. Digitaalinen maailma tarjoaa paljon uusia mahdollisuuksia, Kallio sanoo.

Räätälöitävat sisällöt

eOppivasta löytyy kaikkia koskettavia sisältöjä. Alkuajan hitti on ollut Hyvä virkamieskieli -kurssi. Se on tunnin pituinen ja vuorovaikutteinen. Opiskelijan pitää tehdä pieniä tehtäviä päästäkseen eteenpäin. Samoin löytyy esimerkiksi yleisesti käytössä olevien ohjelmistojen käyttöön perehdyttäviä sisältöjä.

Perinteisten kurssien ongelma on se, että opittu unohtuu, mikäli sitä ei pääse heti käyttämään käytännössä. Digitaalisessa ympäristössä opetussisällöt ovat aina käytettävissä ja ne voi opiskella silloin, kun on tarvetta.

– Ei tämä korvaa perinteisiä kursseja ja seminaareja. Niillä on oma merkityksensä. Ongelmana on kuitenkin ollut se, että ihmiset eivät usein pääse haluamilleen kursseille, ne pitää etukäteen budjetoida. Yhä edelleen kurssille pääseminen on myös tietynlaista palkitsemista eli kyse ei ole pelkästään oppimisesta. Toimintaympäristön nopea muutos kuitenkin vaatii oppimaan uutta kaiken aikaa, Kallio sanoo.

eOppiva tarjoaa mahdollisuuden opiskeluun ajasta ja paikasta riippumatta.

eOppiva kasvattaa tasa-arvoa. Se tarjoaa mahdollisuuden opiskeluun ajasta ja paikasta riippumatta.

eOppivassa valtionhallinnon eri toimijat tuottavat omille työntekijöilleen omaa opetussisältöä. Se tekee toiminnasta helppoa. Alusta ja toimintamallit ovat valmiina, tarvitsee tehdä vain sisältö. Yhtä tärkeää kuin matala kynnys oppimiseen on se, että opetussisältöjen tekeminen on vaivatonta ja helppoa. eOppiva voi toimia myös fyysisesti toteutettujen kurssien sisältöalustana ja mahdollistaa esimerkiksi kotitehtävien tekemisen ja kurssilaisten keskinäisen yhteydenpidon kurssipäivien välisenä aikana.

– eOppiva oppii koko ajan itsekin. Mahdollisuuksia on vaikka millä mitalla. Käsitys opiskelusta ja oppimisesta muuttuu digitaalisuuden myötä. Ajatus elämänikäisestä oppimisesta muuttuu tämän myötä todeksi, Kallio sanoo.


Teksti: Heikki Hakala | Kuvat: Timo Jakola ja Pixabay