Case Verohallinto: Infografiikka auttaa hahmottamaan asioita

Verohallinto on parin vuoden ajan pyrkinyt löytämään visuaalisia keinoja välittääkseen verotukseen ja kansantalouteen liittyviä tietoja.

Suuria lukuja on vaikea hahmottaa. Jos kirjoitetussa tekstissä on paljon lukuja, ymmärrys joutuu kovalle koetukselle. Joskus vain on niin, että paraskaan teksti ei pysty mielekkäällä tavalla välittämään oleellista tietoa.

Tiedon visualisointi on viime aikoina edennyt nopeaa tahtia. On opittu, että tiedon perille meneminen on niin tärkeää, että käyttöön kannattaa ottaa sellaiset keinot, jotka ihmisen on helpompi omaksua kuin perinteinen kirjoitettu teksti.

Vuosikertomukseen piirrettiin veropuu.

Verohallinto piirsi viime vuoden vuosikertomukseen veropuun, jossa kuvattiin kansantalouden perussuureet eli kerätyt verot ja maksut sekä niiden jakautuminen. Puu oli helppolukuinen tapa omaksua, miten verosysteemi toimii. Sitä on käytetty myös muissa yhteyksissä.

Tänä vuonna käytössä on infografiikka, joka muodostuu ympyröistä. Ympyrän koon perusteella ei voi päätellä summien suuruutta, mutta sellaistakin grafiikka on jo nähty.

– Ihmisten on usein vaikea hahmottaa tietoa, jos sitä tarjotaan vain kirjoitettuna. Mietimme, kuinka tieto olisi paremmin kuvattavissa, Katri Riekkinen Verohallinnon viestinnästä sanoo.

Visuaalisuutta on kehitetty porukalla. Katri Riekkinen sanoo, että ensin on tarkasti mietittävä, mitä halutaan kertoa, sitten pitää kirjoittaa käsikirjoitus ja ottaa visualisti mukaan suunnittelutyöhön.

Verohallinnon palveluksessa on oma graafikko, mutta myös ulkopuolisia palveluja käytetään.

– Tiedon elinkaarta kannattaa myös miettiä, sillä visualisointi vaatii aikaa ja on myös melko arvokasta. Sen vuoksi ihan yhden hetken tietoa ei kannata ruveta työstämään infografiikaksi, Riekkinen sanoo.

– Visualisointi on Verohallinnossa nykyisin tärkeä osa viestintää, Riekkinen sanoo.


Teksti: Heikki Hakala | Kaavio: Verohallinto | Kuva: Pixabay